Monday 3 August 2015

Spomienka na Pentagon

Do konca roka 2014 fungovala v Máste na Hviezdoslavovej ul. 97 krčma Pentagon, staršej generácii známa aj ako Granec (ev. U Granca, podľa bývalého majiteľa Františka Granca).
Čo sa týka výzdoby interiéru, Pentagon bol pomerne excentrický. Najmä výzdoba zastrešenej časti mimo výčapu stála za to. Na stene viseli rybárske a poľovníckej trofeje – na rybárskej sieti s gumeným klobúkom bola pripevnená vypreparovaná hlava šťuky a sumca, vedľajšia časť steny bola posiata parožím jeleňov, srncov, danielov a rohatými lebkami muflónov a akejsi kozy (bezoárovej? Kamzík to nebol). Popri nich kožky svišťa a divej mačky.
Na opačnej stene boli zasa rozvešané trampské domoviny, insitné olejomaľby na dreve (napr. kôň, bizón) a iné propriety, medzi ktorými trónila obrovská tapeta indiánskeho náčelníka. Nad vchodom do výčapu visela gitara, vedľa nej veľký bubon. Vpredu, pri dverách, uzatváral tento eklektický guláš pestrofarebný box na chladené nápoje.

























Krčma bola lacná, čapovali tu tuším Stein a Kozla za 80 centov, neskôr tu pripravovali aj drobné jedlá, napr. vyprážaný syr, cigánsku, ale aj celkom dobré hamburgery. Vonku spravili okolo r. 2010 ihrisko pre deti a rozšírili miesto na sedenie. V zadnom trakte bolo akési zastrešené separé – stolíky s masívnymi gaučami. 
Niekedy okolo roku 2012 si vzala do prenájmu krčmu istá Ukrajinka (kedysi vlastnila bufet pri Rotunde na Železnej studničke). Na pohľad milá pani, ale bola to líška jedna podšitá, lebo údajne okrádala zákazníkov, v poslednom ťažení vraj už aj štamgastov, preto predpokladám, že tam ľudia prestali chodiť a krčma skrachovala. Na jedne strane, tak jej treba, na druhej strane, keby mal krčmu prenajatú normálny nechamtivý človek, mohla by so slávou existovať dodnes.
Hostinec František Granec (cca 30. roky 20. stor.)
Budova bývalej krčmy Pentagon (august 2015). 
Ak by ste chceli prispieť faktami k tejto krčme, napr. aj informáciou, prečo zanikla, budem rada a s vašim súhlasom ich sem doplním.
Píšte do reakcií na článok, alebo priamo na s.hepnerova@gmail.com. Ďakujem.

No comments :

Post a Comment